Je woont nu nog bij je ouders? Een perfecte start in De Perken!

Het ‘oude’ huisje-tuintje-boompje-beestje ideaal van de starter op de koopmarkt is voor verreweg de meeste starters een ideaal dat ver buiten het bereik ligt. De prijzen van grondgebonden koopwoningen hebben de laatste 10 jaar een enorme sprong gemaakt, starters verdienen vaak gewoonweg niet genoeg om een hypotheek voor zo’n huis te kunnen krijgen.

Daarnaast is er bij de koop van een bestaande woning natuurlijk het overbiedingseffect, waardoor een eigen dak boven het hoofd verder weg lijkt te zijn dan ooit. Natuurlijk is dat uitermate frustrerend, want door de lage hypotheekrentestand van dit moment zijn je woonlasten in een koopwoning vaak veel aantrekkelijker dan die in een huurwoning. Waarbij je in die koopwoning uiteraard ook nog eens een stevig stuk vermogen opbouwt.

Gelukkig zijn er alternatieven. Denk als starter eens aan De Perken. Koop een scherp geprijsd en complete woning onder de rook van Rotterdam, voor een prijs die tot ca. € 150.000,- lager ligt dan in Rotterdam zélf. Een eigen dak boven je hoofd én een goede investering. Als de groene wijk in Hoogvliet straks staat, je hebt wat afgelost op je hypotheek en na een jaar of 7 stroom je door naar je volgende woning zul je dat hoogstwaarschijnlijk doen met een stevige overwaarde waardoor je nieuwe ideale woning veel makkelijker binnen je bereik ligt.

Dus als starter kopen in De Perken? Verstandig!

Als je een bestaande woning koopt (tweedehands) dan moet je tegenwoordig best wel een stevige spaarrekening hebben. Een bestaande woning koop je namelijk altijd ‘kosten koper’. Dat betekent dat de kosten die je rondom de koop van een bestaand huis hebt, allemaal door jou zelf betaald moeten worden. Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’. En dát betekent dat je bovengenoemde kosten in verband met de overdracht van je huis helemaal niet hebt.

Maar er is meer. Bij een bestaande woning krijg je te maken met de taxatiewaarde. Als die waarde lager is dan de prijs waarvoor je gekocht hebt, moet je ook dat verschil zelf nog cash bijleggen, je kunt namelijk bij bestaande bouw geen hogere hypotheek krijgen dan de taxatiewaarde (marktwaarde) van je huis. Bij nieuwbouw werkt dat anders. De marktwaarde is namelijk gelijk aan de koopprijs.

En dan zijn we er nóg niet wat de verschillen op dit gebied betreft. Als je een tweedehands huis koopt, dan zitten er altijd dingen in (de keuken, badkamer, vloer) die je zelf nét wat anders gedaan zou hebben. Stel bijvoorbeeld dat de keuken zó oud of – in jouw ogen – zó lelijk is dat je er een nieuwe in wil, dan kun je in het algemeen niet je hele investering in je hypotheek trekken. Je kunt slechts hypotheek krijgen voor het bedrag waarmee jouw nieuwe keuken de marktwaarde van je huis verhoogd.

Bij nieuwbouw werkt dat anders. Omdat er nog helemaal niets is qua keuken verhoogt die keuken één op één de marktwaarde van je huis en kun je hier de hele keuken wél in je hypotheek meenemen. Dat werkt ook zo bij de badkamer, de vloer en andere investeringen in het huis zélf.
Een woning in De Perken kun je dus ook kopen als je geen spaargeld hebt. Een perfecte start voor iedereen!

Naast alle andere voordelen die je altijd al hebt als je een nieuwbouwwoning koopt, is er het laatste jaar een extra voordeel bijgekomen tegenover een woning in de bestaande bouw: nieuwbouw koop je tegen een vaste prijs.

De taferelen in de bestaande bouw kennen we inmiddels allemaal. Na 25 bezichtigingen mag iedereen zijn bod in een dichte envelop aan de makelaar overhandigen. Overbiedingen van meer dan € 50.000,- zijn bij woningen rond de € 400.000,- eerder regel dan uitzondering. Een frustrerende en ellendige ervaring voor kopers die graag een eigen dak boven hun hoofd willen.

Uiteraard zijn woningschaarste en de extreem lage hypotheekrente de veroorzakers van deze bijzonder ongewenste ontwikkeling op de bestaande woningmarkt. Met die overbiedingen koop je vaak dan ook nog een 30 jaar oud huis waarin je gelijk aan de slag kunt en je er dus nog meer geld in moet pompen, zowel bouwkundig als op het gebied van energiezuinigheid.

De woningen in De Perken worden verkocht tegen een vaste prijs. Voor die prijs heb je een woning met een mooie, complete badkamer én een goede keuken. Iets op de vloer, iets tegen de wanden en je kunt wonen. Energiezúinig wonen, want alle woningen zijn Energieneutraal.
Wordt jij één van de bezitters van een scherp geprijsde woning in het Traviata- of Haifaperk? Dat is best een vreugdedansje waard!

Natuurlijk is een hypotheek geen spaarrekening. Maar iedere hypotheek heeft een element van vermogensopbouw in zich. Vaak hoor je mensen zeggen dat het kopen van een huis het beste pensioen is wat je kunt hebben. Maar wat bedoelen ze daar nou precies mee?

Kijk, stel dat je een huis koopt voor € 300.000,-. Je gaat daarvoor een hypotheek aan waarvan je besluit om € 200.000,- wél af te lossen gedurende de looptijd en € 100.000, niet. En stel dat na 30 jaar de waarde van je huis is opgelopen naar € 390.000,- en op dat moment verkoop je. Wat gebeurt er dan? Opbrengst € 390.000,- -/- hypotheek € 100.000,- betekent € 290.000,- in je zak.
Daarmee ga je een nieuw huis kopen of je gaat tot het einde der dagen de huur van een ander huis betalen, óf… Maakt niet uit, je begrijpt wat er gebeurt: je hebt € 290.000,- in je handen.

Als je huurt dan heb je natuurlijk een vermogensopbouw van exact € 0,- in je eigen huis. Het enige dat je hebt is uiteraard een dak boven je hoofd. In dat geval is de verhuurder degene die vermogen opbouwt, die krijgt immers het geld binnen.

Stel dat je de keus hebt: je gaat voor € 900,- huren of je gaat eenzelfde huis kopen waarbij de hypotheek € 900,- per maand kost. Het verschil? De hypotheekbetaling valt uiteen in 2 componenten: rente én aflossing. Die rente kun je het beste zien als een soort huur. Je betaalt het aan de bank en qua vermogensopbouw heb je aan die component natuurlijk helemaal niets. Maar de tweede component is aflossing. Met dit bedrag loopt je hypotheek maandelijks naar beneden. En ván die € 900,- kan het best wel eens zijn dat er € 550,- aflossing is en € 350,- rente. Maandelijks komt er dan € 550,- naar je toe. Vermogensopbouw dus.

Draagt het kopen van een huis in De Perken en een slimme hypotheek bij aan een heerlijk appeltje voor de dorst op latere leeftijd? Absoluut!

Het is één van de leukste dingen als je een nieuwbouwhuis gaat kopen. Hoe maak je het huis helemaal jóu? Koop je een bestaand huis, tweedehands dus, dan zijn er door de verkoper altijd keuzes gemaakt (keuken, badkamer etc.) die je zelf niet gemaakt had. Bij een nieuwbouwhuis werkt dat anders en dat is uiteraard één van de grote charmes van nieuwbouw.

Jouw nieuwe woning in De Perken ga je volledig customizen (individualiseren) met je éigen extra’s en upgrades. Zo wordt jouw huis helemaal jou. De vloer, de wanden, ander tegelwerk in de badkamer en ga zo maar door. Jóuw huis.

Al snel duikt dan de term bouwdepot op. Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening bij je hypotheekbank. Uit een bouwdepot mag je alleen bedragen opnemen die samenhangen met de bouw van je huis, de door jou gekozen upgrades en mogelijk de hypotheeklasten tijdens de bouw.
Anders dan bij bestaande bouw kun je bij nieuwbouw namelijk alle extra’s en upgrades gewoon meenemen in je hypotheek.

Bij een nieuwbouwwoning heb je altijd te maken met de begroting. Oneerbiedig zou je dat ook de kassabon kunnen noemen. De ‘kale’ prijs van de woning (waar bij De Perken natuurlijk al veel in zit, zoals een mooie keuken, een complete badkamer en het duurzaamheidspakket), jouw upgrades en mogelijk de maandlasten tijdens de bouw maken die totaalbegroting compleet.

Het totaal van je bouwdepot is dus het totaal van jouw persoonlijke begroting voor je huis, eventueel verminderd met de inbreng van je spaargeld. Wel zo makkelijk dus! De Hypotheekspecialisten van NEXTHome vertellen je er graag meer over.

Door wisselende berichtgeving in de media is het voor niemand meer duidelijk hoe de spelregels rondom een aflossingsvrije hypotheek er uitzien. Veel mensen denken dat een aflossingsvrije hypotheek niet meer mogelijk is.

Niets is echter minder waar.

De wet zegt dat je nog altijd een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten, maar het aflossingsvrije gedeelte in je hypotheek mag niet meer bedragen dan 50% van de waarde van je nieuwe huis.

De verwarring ontstaat uit het volgende feit: als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit heb je geen recht meer op renteaftrek. Als je in 2012 al een hypotheek had, dan heb je vaak wél aftrek over je aflossingsvrije hypotheek. Maar juist die aftrek, die bij rentes van maximaal 1,5% natuurlijk nog maar weinig oplevert, is niet langer het belangrijkste aspect van je hypotheek. Hoe lang we nog aftrek hebben voordat er een politieke streep doorheen gaat is sowieso de vraag!

Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lagere maandlasten, je betaalt over een aflossingsvrije deel in je hypotheek namelijk alleen rente en geen aflossing. Met een aflossingsvrije hypotheek (of een déél aflossingsvrij binnen je hypotheek) bepaal je zelf óf, wannéér en hóe je wilt aflossen. Je zit als het ware zelf aan het stuur van je maandlast.

Uiteraard zijn er wat tips & tricks. Zo moet je je aflossingsvrije hypotheek – als je besluit om NIET af te lossen – bijvoorbeeld tijdig moeten doorverlengen, anders staat er over 30 jaar iemand bij je op de stoep. Ook zul je moeten kijken of de maandlast die er na pensionering nog over is – als je dan nog een hypotheek hebt én nog in je huis wilt blijven wonen – betaalbaar voor je is. Maar een aflossingsvrije hypotheek is en blijft een belangrijk instrument voor mensen die hun maandlast beperkt willen houden.

Of een aflossingsvrije hypotheek ook voor jou een goede oplossing is voor De Perken?

De Hypotheekspecialisten van NEXTHome nemen het graag met je door!

Ivar en Kassandra zijn echte starters op de woningmarkt, ze wonen nu allebei nog thuis. Huren vinden ze niet slim en om te kunnen starten in een grondgebonden woning met een tuin is voor hen een droom die uitkomt. Daarom kiezen ze voor een mooie tussenwoning in het Traviataperk. Een perfecte start én een goede investering! Ze hebben geen eigen geld, dus zijn ze erg blij dat hun hofwoning wordt opgeleverd met een complete keuken en een mooi uitgevoerde badkamer. De wand- en vloerafwerking en wat bouwkundige upgrades willen ze wel graag meenemen in de hypotheek. Hiervoor hebben Ivar en Kassandra € 20.000,- nodig.

Kostenopstelling huis (en hypotheek):
€ 346.000,- Koopsom
€ 20.000,- Vloer, wanden, diverse upgrades
€ 366.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen Ivar en Kassandra de rente minimaal 20 jaar vastzetten. Afhankelijk van wat ze willen, volledige verplichte terugbetaling of halve verplichte terugbetaling (een aflossingsvrije hypotheek mag nog steeds, maar op een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op renteaftrek) wordt de netto-maandlast € 1.163,- óf € 916,-.